کاشت موی صورت روشی است که موجب ترمیم موهای نازک و یا کمپشت صورت میشود. کاشت موی صورت میتواند موجب بازسازی موهای ریش، سبیل، خط ریش، ریشگونه و هر قسمتی که از صورت که مدنظر است شود. جراحی پیوند موی صورت را میتوان در نواحی از صورت که هیچ مویی ندارد انجام داد. کاشت موی صورت برخی مواقع جهت پوشاندن زخمهای آکنه و سایر زخمها استفاده میشود.
علل از دست دادن ریش و سبیل
- ژنتیک
- حذف مو با لیزر
- الکترولیز
- عمل جراحی
- سوختگی یا آسیب
۱۰ نکته برای افزایش ریش و سبیل
در این قسمت به معرفی ۱۰ نکته میپردازیم که با انجام آنها میتوانید از رشد مجدد موهای ریش و سبیل خود مطمئن باشید:
- مصرف تستوسترون تجویزی پزشک: تستوسترون (T) و HRT(درمان جایگزینی هورمون) باید توسط پزشک کنترل شود. تستوسترون با ایجاد بلوغ دوم به رشد موهای صورت کمک میکند. اما نکته مهم این است که تنها تستوسترون تجویزی پزشک را باید مصرف نمود. سعی کنید از دوز تستوسترون تجاوز نکنید چراکه این امر موجب میشود بدن تستوسترون اضافی را به استروژن تبدیل نماید.
- مرتب کردن منظم صورت: معمولا موهای چانه سریعتر از موهای گونه رشد میکنند. کوتاهکردن منظم صورت به رشد یکسان موها کمک میکند.
- کوتاهکردن موهای صورت قبل از استحمام: موهای خیس بهمراتب سنگینتر میشوند. این موضوع باعث میشود بیشتر از آنچه که مدنظر شما است موها را کوتاه کنید.
- تراشیدن موجب رشد سریع موها نمیشود: این گفته صحت ندارد. بنابراین همیشه به جای تراشیدن سعی کنید موها را کوتاه کنید. تنها درصورتی که موهای ریش شما بلند شده و دوست دارید از شرش خلاص شوید میتوانید موهای ریشتان را بتراشید.
- حالتدهنده: هنگامی که در حمام هستید، مقداری حالتدهنده به موهای ریش خود بمالید و چند دقیقه صبر کنید. سپس با شستن کامل صورت ریشهای نرم و صافی خواهید داشت.
- روغن مخصوص ریش را پیدا کرده و استعمال کنید: هنگامی که موهای صورت شروع به رشد کردند، از روغن ریش استفاده کنید. روغن با مرطوب کردن موهای صورت از زبری و خارش موهای صورت جلوگیری میکند.
- اگر موها در نقاط دیگر بدن رشد کردند ناامید نشوید: ممکن است متوجه شوید که قبل از موهای صورت موهای قفسهسینه شروع به رشد کردند. در چنین شرایطی دلسرد نشوید. این بدین معنا نیست که موها بهجای صورت، فقط در ناحیه سینه شما رشد خواهند کرد. فراموش نکنید که صبوری درهر موقعیتی کلید موفقیت است.
- ظاهر خود را پیدا کنید: به دنبال چهرهای باشید که دوست دارید. اگر دوست دارید موها ناحیه چانه شما بیشتر از گونه باشد ریش بزی برای شما بهترخواهد بود. اگر احساس میکنید که موهای خط ریش شما ضخیمتر از موهای سبیل شما هستند خط ریشهایی که در بالا باریک و در پایین پهن هستند مدل مناسبی برای صورت شما خواهد بود. با کمی تغییر در صورت میتوانید چهره ایدهآل خود را داشته باشید.
- بررسی ژنتیک: نگاهی به مردان خانواده مادر و پدر خود داشته باشید. این کار کمک میکند تا بدانید که موهای صورت شما چه مدل رشد خواهند کرد. اگر پدر، پدربزرگها، عمو و دایی شما ریشهای پرپشت دارند میتوان نتیجه گرفت که شما هم چنین خواهید شد.
- کاشت مو امکانپذیر است: اگر هیچ درمانی پاسخ ندادند میتوانید به سراغ روشهای کاشت مو برای ریش و سبیل بروید. برای اطمینان از اینکه بدن شما به کاشت ریش و سبیل طبیعی پاسخ داده یا خیر باید حداقل ۱ سال صبر کنید.
انواع روشهای کاشت ریش و سبیل
درکل ۲ نوع کاشت ریش و سبیل طبیعی وجود دارد:
- کاشت مو به روش FUE: در این روش با ایجاد برشهای نیم دایرهای کوچک در سر بیمار، هر فولیکول اهداکننده بهصورت مجزا از سر استخراج شده و سپس بهطور مستقیم در ناحیه تحت درمان ریش پیوند میشود.
- کاشت موی FUT: که با تکنولوژی کاشت لبهای صورت می گیرد شامل جمعآوری فولیکولهای مو و انتقال آن به آزمایشگاه است تا صدها پیوند بسیار کوچک با ظاهر طبیعی و زیبا برای کاشت آماده شود.
در هر دو روش کاشت FUT و FUE جای زخم بسیار ناچیز میباشد درنتیجه رشد مو در بافت همبند امکانپذیر است و مشکل عدم رویش مو در ناحیه اهداکننده وجود نخواهد داشت. تعداد پیوندها از چند صد تا چند هزار متغییر است. برای ایجاد یک ظاهر طبیعی، موها معمولا بهصورت تک تک (گاهیمواقع ۲ تا ۲ تا) پیوند میشوند. مراقبتهای ویژه نظیر پیوند دقیق موها و همچنین دقت در زاویه و جهت رویش موها کمک شایانی به رشد و ظاهر طبیعی موها میکند. بعد از کاشت، پیوندهای ریز و به صورت میکروسکوپی تشریح شده ریش بهطور دائم رشد خواهند کرد.
حتما بخوانید: کاشت مو به روش FUE
نکاتی که باید درخصوص کاشت ریش و سبیل بدانید
نکاتی که باید قبل از جراحی کاشت ریش و سبیل بدانید:
مشابه روش کاشت مو است
کاشت موی ریش و سبیل روش و تکنیکی است که به کاشت موهای سر که از طریق استخراج موهای اهداکننده از ناحیه پشت و طرفین سر انجام می شود شبیه است. جراح برای کاشت، موهایی را انتخاب میکند که با موهای صورت بسیار متناسب است و سپس با دقت بسیار به ناحیه دریافت کننده پیوند میزند. تنها تفاوت بین این دو روش این است که برشهای ایجاد شده در کاشت ریش و سبیل بسیار کوچکتر از برشهای کاشت مو در سر است. درخصوص افراد طاس، جراح ممکن است از موهای بدن نظیر موهای قفسهسینه برای اهدا استفاده کند.
زمان عمل کاشت ریش و سبیل
کاشت ریش و سبیل در مردان معمولا بسته به ناحیه درمان و همچنین میزان تراکمی که بیمار مدنظر دارد ۲ تا ۵ ساعت طول میکشد.
رشد ریش و سبیل بعد از عمل مشابه رشد مو است
اگر نگران هستید که موهای پیوند شده در ریش و سبیل شما همانند موهای سر شما رشد کنند باید گفت که نگرانی شما بیمورد است. موهای کاشت شده در ریش و سبیل شما همانند سایر موهای صورت رشد کرده و بافت و ویژگی مشابه موهای صورت خواهند داشت. جراح اطمینان میدهد که موهای استخراج شده کاملا با موهای صورت بیمار متناسب خواهد بود.
عمل بدون درد است
این روش همانند هر روش کاشت مو، بدون درد است. اغلب اوقات، کاشت موی ریش و سبیل از طریق روش کاشت FUE انجام میشود. در این روش جراح فولیکولهای موردنظر پیوند را انتخاب میکند. در روش کاشت FUEبرخلاف تکنیک سنتیFUT نیازی به ایجاد برشهای بزرگ در ناحیه اهداکننده نیست.
دلایل گوناگون کاشت ریش
اغلب اوقات، کاشت ریش معمولا به دلایل زیبایی انجام میشود. اما این مورد گاهی بهدلیل عدم رشد موهای صورت که ناشی از آسیب یا اسکارهای جراحی است صورت میگیرد.
فاصله انداختن بین کاشت ریش و کاشت سبیل
بهتر است به مدت ۱۰ روز بعد از جراحی از تراشیدن موهای کاشتشده خودداری کرد. چراکه در این زمان موهای کاشت شده بیشتر شبیه خمیر هستند. باید بدانید که ۲ هفته بعد از کاشت موها شروع به ریزش میکنند. نگران این موضوع نباشید چراکه این یک فاز شوک است که معمولا در هفته سوم و چهارم جراحی برطرف میشود. بعد از آن تصمیم با شماست که چهره ژولیده و نامرتب داشته باشید یا اینکه هر وقت موهای جدید شروع به رشد کرد کوتاه و مرتب کنید.
قبل از عمل کاشت ریش
- ۱۰ روز قبل از عمل: از مصرف آسپرین، ویتامین E، جینکوبیلوبا یا هرنوع مولتی ویتامین (به دلیل اینکه حاوی ویتامین E هستند) خودداری کنید. بسیاری از داروها حاوی آسپرین هستند بنابراین توصیه میشود قبل از مصرف هر دارویی برچسب آن را مطالعه کنید. ممکن است به مصرف استامینوفن (تیلنول) مجاز باشید.
- ۳ روز قبل از جراحی: از مصرف هر نوع داروی ضدالتهاب (نظیر ایبوپروفن)، الکل و یا قرارگرفتن در معرض نور آفتاب اجتناب نمایید.
- ترتیبات لازم برای انتقال از مطب به خانه: اگر درطول جراحی به شما داروهای مسکن و آرامبخش تزریق شده بهتر است اقدامات لازم جهت مرخص شن و رفتن به خانه را درنظر داشته باشید. انتخاب نوع بیهوشی به بیمار و جراح بستگی دارد. خیلی از بیماران آرامشبخشهای خوراکی را ترجیح میدهند اما ما بیهوشی درحالت منگی را ترجیح میدهیم که قبل از جراحی انجام میشود. در این نوع بیهوشی شب اول بیمار نیاز به همراه خواهد داشت. این روشها معمولا بین ۴ تا ۸ ساعت انجام میشوند.
- برای پوشاندن ناحیه بخیه: طول موهای پشت سر باید ۲ سانتیمتر باشد. اگر کاشت موی صورت ازطریق روش FUEکه شایعترین روش است انجام شود پشت و کنارههای سر، بسته به تعداد گرافتهای موردنیاز برای پیوند باید تراشیده شوند. این روش شامل کوتاه کردن موهای قسمتی از پوست سر است که میتوان به آسانی با موهای اطراف پوشاند و بیشتر تراشید. برای کاشت موی ریش و سبیل باید برنامهریزی کرد و با پزشک و دستیار آن مشاوره نمود.
- مصرف ویتامینc: به مدت یکهفته قبل از جراحی کاشت مصرف ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰میلیگرم ویتامین سی در طول روز به بهبود بیماری کمک میکند. مصرف ۵۰ تا ۸۰ میلیگرم ویتامین K در روز به کاهش خونریزی درجراحی کمک میکند. ویتامین K را میتوان ۵ روز قبل و تا ۲ روز بعد از عمل کاشت موی ریش وسبیل مصرف نمود.
حتما بخوانید: کاشت مو به روش FUT
مراقبتهای بعد از عمل کاشت ریش
داروهایی که باید بعد از کاشت ریش و سبیل در مردان مصرف شوند عبارتند از:
- کفلکس: آنتیبیوتیکی است که جهت پیشگیری از عفونت مصرف میشود. این دارو باید ۲ بار در طول روز و به مدت ۳ روز مصرف شود.
- تیلنول: داروی مسکن خفیف درد حاوی هیدروکودون. جهت تسکین هرنوع درد و ناراحتی در ناحیه اهدا، باید هر ۴ ساعت تا ۶ ساعت یکبار ۱ تا ۲ قرص را مصرف نمود.
- پمادهای آنتیبیوتیکی: توصیه میشود پمادهای آنتیبیوتیک را به مدت ۵ روز بعد از جراحی روزی ۲ بار در ناحیه اهداکننده استعمال شود.
- شب اول: برای پیشگیری از تورم توصیه میشود با قرار دادن چندین بالشت در زیر سر یا خوابیدن در صندلی راحتی سر را کمی بالا نگهدارید. بهدلیل احتمال خونریزی خفیف بهتر است یک حوله نرم زیر سر خود قرار دهید.
- عدم انجام فعالیت فیزیکی شدید: در طی دو روز اول بعد از جراحی به پیشگیری از افزایش تورم و یا از دست دادن یا آسیب پیوندها کمک میکند. بعد از ۶ روز میتوانید ورزشهای متوسط و حتی کار با وزنه را ادامه دهید. بعد از ۱۰ روز میتوانید شنا کنید.
- عدم قرارگرفتن درمعرض نورمستقیم خورشید: به مدت بیش از ۳۰ دقیقه در روز در طول دو هفته اول بعد از کاشت الزامی است. پوشیدن کلاه به مراقبت از سر کمک میکند.
- دلمههای بسیارکوچک: که در نواحی پیوند شده رخ میدهند ظرف ۴ تا ۶ روز از بین میروند. دلمههای باقیمانده را بهآرامی و با ماساژ پاکسازی کنید. درصورت احساس ناراحتی یا خونریزی دست از مالش بردارید و ۲ روز بعد ادامه دهید. معمولا چند روز بعد از از بین رفتن دلمهها پوست ناحیه درمان ممکن است کمی تغییر رنگ داده و صورتی شود.
- اصلاح صورت: را میتوان ۸ روز بعد از کاشت شروع کرد.
- ریزش بیشتر موهای کاشتشده ظرف ۲ تا ۳ هفته: این حالت کاملا طبیعی است. موها ۴ ماه بعد شروع به رویش مجدد میکنند. بهمحض اینکه موها شروع به رشد نمودند میتوان صورت را مثل همیشه اصلاح کرد.
- ۵ روز اول بعد از کاشت: ناحیه کاشت را خیس نکنید. روز ۶ میتوان صورت را شست و ورزش کامل را انجام داد. روز بعد از جراحی بیمار مجاز به استفاده از شامپو است.
عوارض جانبی کاشت ریش چیست؟
اگر بیمار دستورالعملهای بعد از جراحی را که توسط متخصص کاشت ارائه شده به دقت رعایت نماید عوارض جانبی به حداقل خواهد رسید. اما از آنجایی که کاشت یک روش جراحی است بیماران ممکن است بعد از جراحی (معمولا بعد از ۵ روز) با عوارضی نظیر حساسیت به لمس، سرخی، تورم خفیف در صورت مواجه شوند. این عوارض با صبوری و مراقبت بهطور طبیعی بهبود خواهد یافت. به بیمار توضیح داده خواهد شد که چگونه و چه زمان میتواند به ریش و سبیل خود دست بزند. فرایند ریزش مو یکی از عوارض جانبی است که ممکن است نشانه اخطار باشد اما درحقیقت بخش طبیعی روند بهبود است. ممکن است احمقانه بهنظر برسد اما نباید برای ریزش موها بعد از جراحی تاسف خورد چراکه این نوع عوارض جانبی که در بسیاری از بیماران رخ میدهد موقت است. طبق توصیه جراح، معمولا موها ظرف ۳ ماه مجددا رشد میکنند.