درمان ریزش مو در مردان:متوقف کردن و باز گرداندن موهای از دست رفته
گاهی اوقات ریزش مو فقط روی قسمت سر و گاهی اوقات روی کل بدن تاثیر میگذارد. ریزش مو بیشتر در نتیجه وراثت، تغییرات هورمونی، بیماریها یا داروها است. ریزش مو ممکن است برای هر کسی اتفاق بیافتد، اما در مردان شایعتر است. طاسی معمولا به ریزش بیش از حد موی سر گفته میشود. ریزش موی ارثی شایعترین علت طاسی است. بعضی از مردم ترجیح میدهند که ریزش موی خود را رها کنند نه آن را درمان میکنند و نه پنهان میکنند. برخی دیگر با مدلهای مختلف مو، آرایش، کلاه آنرا میپوشانند. بقیه هم یکی از درمانهای موجود را برای جلوگیری از ریزش مو و تقویت رشد مو انتخاب میکنند. قبل از اقدام به درمان ریزش مو، با پزشک خود درباره علت ریزش مو و روشهای درمان صحبت کنید.
انواع مختلف ریزش مو در مردان
هنگامی که مردان با علائم ریزش مو مواجه میشوند، اکثرا بدترین حالت را در نظر میگیرند، ریزش مو که منجر به طاسی دائمی میشود. با این حال ریزش مو علل مختلفی دارد و بسیاری از این شرایط قابل درمان هستند. انواع مختلف ریزش مو در مردان عبارتند از:
طاسی با الگوی مردانه، آلوپسی آندروژنیک
شایعترین حالت ریزش مو در سر تا سرجهان، آلوپسی آندروژنیک یک حالت ریزش موی ارثی است که هورمون تستوسترون را به آندروژن به نامDHT تبدیل میکند. DHT به فولیکولهای مو حمله میکند و موجب کاهش آنها میشود. ممکن است شقیقهها، تاج سر و یا هر دو را تحت تاثیر قرار دهد و در نهایت منجر به طاسی کامل سر شود. به این دلیل که آلوپسی آندروژنیک ژنتیکی است، بدون درمان خود به خود برطرف نمیشود. با این وجود، داروهای اثبات شده برای طاسی با الگوی مردانه وجود دارند که با استفاده از یک برنامه درمانی مخصوص انجام میشود و شانس موفقیت خوبی هم به دنبال دارد.
تلوژن افلوویوم
تلوژن افلوویوم معمولا به کاهش ناگهانی حجم زیادی از موهای کل سر گفته میشود که معمولا به دلیل استرس شدید و یا آسیبهای روحی و روانی ایجاد میشود. عوامل متعددی همچون دارو، درمان جراحی و عدم تعادل در رژیم غذایی میتوانند از علل دیگر این بیماری باشند. تلوژن افلوویوم زمانی روی فولیکولهای موها تاثیر میگذارد که موها وارد مرحله استراحت طبیعی شدهاند. به طور کلی ریزش مو تلوژن افلوویوم خود به خود درمان میشود چون چرخه طبیعی رشد مو دوباره تعادل لازم برقرار میکند، اما اگر ریزش مو خیلی قابل توجه باید به متخصص پوست و مو مراجعه کنید تا هر گونه آسیب و کمبودی برطرف شود تا رشد طبیعی مو ادامه پیدا کند.
آلوپسی آره اتا
یکی از اختلالات خود ایمنی است که با ریزش موی منطقهای (سکهای) تشخیص داده میشود. سیستم ایمنی بدن افرادی که تحت تاثیر آلوپسی قرار میگیرند به فولیکولهای موی سر حمله میکنند و تاثیری که روی مو میگذارند شبیه به عفونت است. این اختلال باعث میشود که موها به صورت دستهای بریزند. ممکن است این وضعیت خود به خود برطرف شود یا نیاز به درمان حرفهای ریزش مو، مانند کرم ماینوکسیدیل داشته باشد البته هر چه زودتر به سراغ درمان بروید نتیجه بهتری خواهید گرفت. نمونههای دیگر این بیماری طاسی توتالیس (کامل) و آلوپسی یونیورسالیس هستند که افراد مبتلا به طاسی توتالیس تمام موهای سر و افراد مبتلا به یونیورسالیس کل موهای بدن را از دست میدهند.
آلوپسی کششی
ریزش موی آلوپسی کششی به دلیل کشش نامناسب و غیر اصولی فولیکولهای مو اتفاق میافتد و در نهایت باعث تخریب فولیکول مو میشود. این وضعیت بیشتر در افرادی دیده میشود که موهای خود را خیلی سفت نزدیک به پوست سر میبافند، مانند مدل موهای سیاهپوستان،فشار اضافی ناشی از این مدل مو باعث میشود فولیکولهای مو کشیده شوند. اگر آلوپسی کششی زود تشخیص داده شود- قبل از اینکه فولیکولهای مو نابود شوند و قسمتهای آسیب دیده کاملا طاس شوند، میتوان آنرا درمان کرد. علت اصلی کشش مو باید برطرف شود تا موجب بروز مشکلات بیشتر و از بین رفتن فولیکولهای مو نشود و با کمک درمانهای توصیه شده پزشک ریزش مو متوقف شود و رشد مو ادامه پیدا کند.
علل ریزش مو
معمولا مردان در طول یک روز حدود ۱۰۰ مو را از دست میدهند. این ریزش مو باعث کم پشتی موهای پوست سر نمیشود چون موهای جدید همان زمان رشد میکنند. ریزش مو زمانی اتفاق میافتد که این چرخه رشد و ریزش مو مختل شود یا وقتی که فولیکول مو از بین برود و بافت آسیب دیده جایگزین آن شود. معمولا ریزش مو به یک یا چند عامل زیر مربوط میشود:
وراثت
شایعترین علت ریزش مو ارثی است که به آن طاسی با الگوی مردانه نیز گفته میشود. این نوع ریزش مو معمولا به تدریج با بالا رفتن سن افراد و در الگوهای قابل پیش بینی(لکههای طاسی و پسروی خط رویش مو در مردان) دیده میشود.
تغییرات هورمونی و شرایط پزشکی
شرایط مختلفی میتواند منجر به ریزش دائمی یا موقت موها شود، از جمله تغییرات هورمونی که ناشی از مشکلات تیروئید و اعتیاد به مواد مخدر هستند. شرایط پزشکی شامل آلوپسی آرئاتا است که باعث ریزش مو سکهای، عفونتهای پوست سر مانند کرم حلقهای و اختلال وسواسی کندن موی خود که تریکوتیلومانیا نامیده میشود.
داروها و مکملها
ریزش مو ممکن است ناشی از عوارض جانبی داروهای خاصی مانند داروهای سرطان، آرتروز، افسردگی، مشکلات قلبی، نقرس و فشار خون بالا باشد.
حوادث استرس زا
چندین ماه پس از یک شوک فیزیکی یا عاطفی، خیلی از افراد ممکن است دچار ریزش مو شوند. این نوع ریزش مو موقت است.
درمانها و مدل موهای خاص
استفاده بیش از حد از مدل موهای مختلف و یا مدلهایی که موها را تحت کشش زیاد قرار میدهند، مانند دم اسبی یا بافتهای ریز مو باعث ایجاد نوعی ریزش مو به نام آلوپسی کششی میشود. درمان مو با روغن داغ به طور دائم باعث التهاب فولیکولهای مو و ریزش مو میشود. اگر زخم شود، ریزش مو دائمی میشود.
علائم و نشانهها
ریزش مو در مردان با توجه به علت آن به روشهای مختلفی ظاهر میشود. ریزش مو به طور ناگهانی و یا به تدریج بر روی پوست سر و یا کل بدن شما تاثیر میگذارد. برخی از انواع ریزش مو موقت هستند و بعضی دیگر دائمی هستند. علائم و نشانههای ریزش مو شامل موارد زیر هستند:
کاهش تدریجی موهای فرق سر
این شایعترین نوع ریزش مو است، که اغلب مردان با بالا رفتن سن تحت تاثیر آن قرار میگیرند. در مردان، مو از قسمت پیشانی شبیه به حرف M شروع به پس روی و ریزش میکند.
لکههای طاسی سکهای یا دایرهای
بعضی از مردان لکههای طاسی صاف و سکه مانندی روی سر خود مشاهده میکنند. این نوع ریزش مو فقط روی پوست سر تاثیر میگذارد، اما گاهی اوقات در قسمت ریش یا ابرو نیز دیده میشود. در بعضی موارد ممکن است قبل از اینکه موها بریزند پوست شما دچار خارش یا درناک شود.
ریزش ناگهانی مو
یک شوک فیزیکی یا عاطفی باعث میشود که موها سست شوند. هنگام شستن یا شانه کردن موها یا حتی با یک کشش ملایم، ممکن است یک مشت مو از جا دربیاید. این نوع از ریزش مو معمولا باعث کم پشت شدن کل موها میشود و به صورت سکهای نیست.
ریزش موی کل بدن
برخی از شرایط و درمانهای پزشکی مانند شیمی درمانی برای سرطان باعث از دست دادن موهای کل بدن میشود. این ریزش مو معمولا برگشت پذیر است.
پوسته پوسته شدن قسمتهایی از سر که روی پوست کل سر گسترش مییابند
این مشکل یکی از نشانههای کرم حلقوی است که ممکن است با شکستگی مو، قرمزی، تورم و گاهی اوقات خارش همراه شود.
حتما بخوانید: درمان ریزش مو با کمک داروی ضد ریزش مو
عوامل خطرساز برای ابتلا به ریزش موی مردانه
برخی از عواملی که ممکن است خطر ابتلا به ریزش موی مردانه را افزایش دهند، عبارتند از:
- سابقه خانوادگی طاسی، در هر یک از خانوادههای والدین شما
- سن
- کاهش وزن زیاد
- برخی شرایط پزشکی مانند دیابت و لوپوس(سل پوستی)
- فشار روحی و روانی
راهها و روشهای تشخیص
قبل از تشخیص، به احتمال زیاد پزشک معاینه فیزیکی انجام میدهد و در مورد سابقه پزشکی و خانوادگی شما سوالاتی میپرسد. همچنین ممکن است از شما بخواهد آزمایشات زیر را انجام دهید:
- آزمایش خون: به تشخیص بیماریهای مربوط به ریزش مو کمک میکند.
- تست کشش: دکتر به آرامی یک دسته مو را میکشد تا ببیند چند تار مو بیرون میآید. این به تعیین مرحله ریزش مو کمک میکند.
- بیوپسی پوست سر: پزشک با چند خراش روی کف سر یا چند تار مو که از ریشه در آورده شده است مو را از لحاظ عفونت مورد بررسی قرار میدهد تا ببیند آیا عفونت باعث ریزش مو شده است.
- نور میکروسکوپ: دکتر شما با استفاده از ابزار خاصی به بررسی ساقه مو میپردازد. میکروسکوپ به تشخيص اختلالات ساقه مو کمک میکند.
رایجترین روشهای درمان ریزش مو در مردان
برای برخی از انواع ریزش مو درمانهای موثری وجود دارد. ممکن است بتوانید ریزش موی خود را معکوس کنید یا حداقل روند کم پشت شدن موها را کاهش دهید. برخی از شرایط، مانند ریزش موی سکهای (آلوپسی آره اتا)، موها ممکن است طی یک سال بدون درمان بهبود پیدا کنند. درمانهای ریزش مو عبارتند از:
دارو
اگر ریزش مو به دلیل یک بیماری زمینهای ایجاد شده باشد، درمان آن بیماری ضروری است. ممکن است برای کاهش التهاب و سرکوب سیستم ایمنی نیاز به دارو (لینک به مقاله درمان با کمک داروی ضد ریزش مو)داشته باشید,از جمله این داروها میتوان پردنیزون را نام برد. اگر یک داروی خاص باعث ریزش مو شده باشد، ممکن است پزشک به شما توصیه کند تا حداقل سه ماه از آن استفاده نکنید. خوشبختانه داروهای درمان ریزش موی ارثی در دسترس همه هستند. این داروها عبارتند از:
ماینوکسیدیل (رگین)
ماینوکسیدل دارویی است که میتوان بدون نسخه پزشک آن را تهیه کرد و برای مردان تایید شده است میتوان آن را به صورت محلول یا فوم روزانه روی پوست سر بمالید. پس از استفاده دستها را بشویید. در ابتدا ممکن است موجب ریزش فولیکولهای مو شود. موهای جدید ممکن است کوتاهتر و نازکتر از موی قبلی باشند. برای جلوگیری از ریزش مو و رشد مجدد مو، حداقل شش ماه درمان لازم است. برای حفظ نتایج باید به طور مرتب از دارو استفاده کنید. عوارض جانبی احتمالی عبارتند از: سوزش یا خارش پوست سر، رشد موی ناخواسته روی پوست صورت و دستها و افزایش ضربان قلب (تاکی کاردی).
فیناستراید (پروپشیا)
تجویز این دارو فقط برای مردان تایید شده است که روزانه به صورت قرص مصرف میکنند بسیاری از مردانی که فیناستراید مصرف میکنند، کاهش ریزش مو و رشد موی جدید را مشاهده کردهاند. این افراد باید برای حفظ نتایج به دست آمده به مصرف دارو ادامه دهند. ممکن است فیناستراید برای افراد بالای ۶۰ نیز موثر واقع شود. اثرات جانبی نادر فیناستراید، کاهش میل جنسی و عملکرد جنسی و افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات است. زنانی که باردار هستند یا ممکن است باردار باشند باید از لمس کردن قرصهای خرد شده یا شکسته خودداری کنند. از جمله داروهای خوراکی دیگر برای مردان دوتاستراید است.
پلاکت غنی شده پلاسما (PRP)
برای انجام PRP پزشک مقداری از خون شما را میگیرد و میچرخاند تا پلاکتها از دیگر سلولها جدا شوند سپس پلاکتها را به قسمت مایع خون شما (پلاسما) برمیگرداند. پلاکتها دارای پروتئینهای خاصی به نام فاکتور رشد هستند و به همین دلیل به بهبودی فرد کمک میکنند. وچونPRP با تعداد پلاکت بیشتری نسبت به خون طبیعی تقویت شده است، اغلب برای درمان زخم، پارگی تاندون و درد آرتروز استفاده میشود. امروزه، بعضی از پزشکان از این روش استفاده میکنند تا رشد موها را مجددا به حالت طبیعی برگردانند. PRP با یک سوزن کوچک به پوست سر تزریق میشود. در واقع عوامل رشد موجود در پی آر پی به ایجاد یا تحریک فولیکولهای مو کمک میکنند. البته هنوز روند درمان استانداردی برای آن طراحی نشده است. گاهی اوقات ممکن است پزشک با سه درمان شروع کند. پس از چند ماه، موهای شما ضخیمتر و پرتر از قبل خواهد شد. در تحقیقی که انجام شده است، اکثر افراد از نتایج به دست آمده رضایت داشتند و گفتند که موهای آنها بهبود پیدا کرده است. شش ماه بعد،احتمالا نیاز به یک درمان تقویت کننده خواهد بود چون روند رشد مو دوباره شروع به کاهش میکند. هیچ گونه عوارض جانبی وجود ندارد، هر چند برخی از مردم از درد ناشی از سوزنها حتی با بیحس کنندهها شکایت دارند. بعضی از پزشکان ازPRP در طی جراحی پیوند مو استفاده میکنند تا در ابتدای کار رشد مو را تقویت کنند یا به درمانهای دیگر کمک کنند. آزمایشات انجام شده روی PRP به عنوان درمانی برای ریزش مو امیدوار کننده بوده است، اما هنوز نمیدانیم که نتایج به دست آمده چه مدت دوام دارد.
حتما بخوانید: سوالات رایج در مورد کاشت مو به روش اف یو ای
مزوتراپی
مزوتراپی درمان جایگزینی است که برای درمان طاسی الگوی مردانه استفاده میشود. مزوتراپی عوامل رشد، پروتئینها و ویتامینها در پوست سر بیماران مبتلا به آلوپسی را تنظیم میکند. این درمان بدون شک یک راهحل سریع برای بازگرداندن موهای از دست رفته است که تعادل هورمونی را برقرار میکند و اثرات هورمونهایDHT (عامل ریزش مو) را مهار میکند. در مزوتراپی مواد مغذی ضروری به مزودرم پوست سر(لایه میانی پوست) تزریق میشود. پزشک پس از تشخیص علت ریزش مو، تزریق مورد نظر را انجام میدهد. یا با مقیاس عدد ۳۰ با استفاده از یک سوزن نازک از طریق دستگاه تزریق کامپیوتری، ویتامینها، مواد معدنی و یا فیناستراید و مینوکسیدیل به مقدار مورد نیاز به داخل مزودرم در فاصله ۱ سانتیمتری در ناحیه کم پشت پوست سر تزریق میشود. این درمان باعث میشود فولیکولهای مو بتوانند مواد مغذی را جذب کنند. این جذب باعث میشود فولیکولهای غیر فعال یا نیمه فعال مو رشد بیشتری داشته باشند و پوست سر به مقدار کافی اسیدهای آمینه دریافت کند چون اسید آمینه برای سلامتی موها ضروری است و تولید کراتین را افزایش دهد. به همین دلیل، مزوتراپی به عنوان درمان موثر برای تمام مشکلات مربوط به پوست سر و مو شناخته شده است.
کاشت مو
کاشت مو نوعی جراحی است که مو را از قسمتهای پر پشت برمیدارد و به قسمتهای کم پشت یا بدون مو انتقال میدهد. این جراحی معمولا در مطب پزشک انجام میشود. ابتدا، جراح پوست سر را پاک میکند و دارو را تزریق میکند تا پشت سر بیحس شود. پزشک شما یکی از این دو روش را برای کاشت مو انتخاب میکند: جراحی نوار فولیکولی (FUSS) یا استخراج فولیکولی(FUE).
کاشت مو به روش FUSS
در روش کاشت موی FUSS،جراح یک نوار از پوست ۶ تا ۱۰ اینچ را از پشت سر برمیدارد. آن را کنار میگذارد و پوست سر را میبندد. این ناحیه بلافاصله با موهای اطراف پنهان میشود. سپس، تیم جراح نوار پوست را به ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ گرافت کوچک تقسیم میکنند، هر کدام از آنها شامل یک تاریا چند تار مو میشود. تعداد و نوع گرافتی که انجام میشود بستگی به نوع مو، کیفیت، رنگ و اندازه ناحیهای دارد که پیوند از آنجا گرفته شده است.
کاشت مو به روش FUE
اگر از روشFUE برای کاشت مو استفاده کنید، تیم جراح پشت سر را میتراشند. سپس، دکتر فولیکولهای مو را یکی یکی از آن ناحیه خارج میکند. این ناحیه با موهای موجود پوشانده میشود و به صورت نقاط کوچکی بهبود پیدا میکنند. پس از این مرحله، هر دو روش یکسان هستند. پس از انجام گرافت، جراح ناحیهای که قرار است مو به آنجا منتقل شود را تمیز و بیحس میکند، بعد یک سری سوراخ یا شکاف با سر سوزن یا اسکالپل(چاقوی جراحی) ایجاد میکند و با ظرافت خیلی زیاد هر یک از گرافتها در یک سوراخ قرار میدهد. البته پزشک احتمالا از اعضای دیگر تیم نیز کمک خواهد گرفت تا پیوند را انجام دهد. با توجه به اندازه پیوند که دریافت میکنید، این جراحی حدود ۴ تا ۸ ساعت طول میکشد. اگر بعد ازگذشت مدتی موهای شما بریزد یا دوست داشته باشید که موهای پر پشتتری داشته باشید ممکن است نیاز به جراحی مجدد داشته باشید.
برای جلوگیری از ریزش مو چه اقداماتی لازم است؟
اکثرا طاسی ناشی از ژنتیک (طاسی الگوی مردانه) است. این نوع از ریزش مو قابل پیشگیری نیست. این نکات به شما در جلوگیری از انواع قابل پیشگیری ریزش مو کمک میکنند:
- از مدل موهای که موها به شدت کشیده میشوند مانند انواع بافتها یا دم اسبی اجتناب کنید.
- از پیچیدن، مالیدن یا کشیدن موهای خود به طور عمدی اجتناب کنید.
- هنگام شستن و برس زدن با موهایتان به آرامی رفتار کنید. شانه با دندانههای باز به جلوگیری از کشیده شدن مو کمک میکند.
- از رفتارهای خشن مانند بابلیس داغ، اتوی مو، درمان با روغن داغ و به طور دائم اجتناب کنید. از داروها و مکملهایی که باعث ریزش مو میشوند اجتناب کنید.
- از موهای خود در برابر نور خورشید و منابع نور ماوراء بنفش محافظت کنید.
- سیگار کشیدن را متوقف کنید برخی تحقیقات به ارتباط بین سیگار کشیدن و طاسی در مردان اشاره کردهاند
- اگر شما در حال درمان با شیمی درمانی هستید، از پزشک خود دربارهی استفاده از کلاه خنک کننده بپرسید. چون این کلاه باعث کاهش خطر ابتلا به ریزش مو در طی شیمی درمانی میشود.
سوالات متداول
اگر در مورد هریک از روشهای کاشت مو سوال دارید کلیک کنید.
انتظارات و دوره بهبودی پس از پیوند مو چگونه است؟
پس از جراحی، پوست سر شما ممکن است خیلی حساس شود. احتمالا تا چند روز باید از داروهای مسکن استفاده کنید. جراح از شما میخواهد حداقل یک یا دو روز روی پوست سر خود را پانسمان کنید. همچنین ممکن است برای چند روز آنتی بیوتیک یا دارو ضد التهابی برای شما تجویز کند. اکثر مردم میتوانند ۲ تا ۵ روز پس از عمل به کار بازگردند.
آیا درمان ریزش مو با مزوتراپی عوارض دارد؟
در واقع این روش عوارض جانبی خیلی کمی دارد، شایعترین عوارض جانبی آن کبودی است که معمولا در طی یک هفته بهبود مییابد ؛ درد در ناحیه سر نیز طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت از بین میرود.
چند جلسه برای مشاهده نتایج مزوتراپی مورد نیاز است؟
اکثر بیماران بعد از دو یا سه جلسه متوجه نتایج خواهند شد، اما بعضی از بیماران بعد از یک جلسه متوجه بهبودی مو خواهند شد. با این حال، در موارد شدید، ممکن است بیماران در طی دوره ۴ تا ۶ ماه نیاز به ۵ جلسه درمان داشته باشند تا نتایج مورد نظر خود را مشاهده کنند.
در ادامه بخوانید: انواع روش های کاشت مو
“کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است”