درمان ریزش مو
ریزش مو یک وضعیت بسیار شایع است و در اکثر مواقع در زندگی افراد تأثیر میگذارد. ریزش موی ناشی از شکستگی بدنهٔ مو از ریزش موی ناشی از کاهش رشد مو متفاوت است. ریزش موی آندروژنیک هم در زنان و هم در مردان دیده میشود اما در مردان بسیار چشمگیر است. بیماری تیروئید، کم خونی، کمبود پروتئین، شیمی درمانی و سطوح کم ویتامین میتوانند باعث ریزش مو شوند. آلوپسیا آرئاتا یک نوع از ریزش مو است که در اثر بیماری خود ایمنی فولیکولهای مو و آسیب رسیدن به آنها در مناطق موضعی از پوست ایجاد میشود.
علل ریزش مو
طبیعی است که موهای خود را از دست بدهید. شما میتوانید بین ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو در روز از دست بدهید، اغلب بدون آن که متوجه این موضوع شوید. ریزش مو معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست، اما گاهی اوقات میتواند نشانهای از یک مشکل پزشکی باشد. برخی از انواع ریزش مو دائمی است، مانند طاسی و الگوی ریزش موی زنانه. این انواع از ریزش مو معمولاً در خانواده به صورت ارثی وجود دارد. انواع دیگر ریزش مو ممکن است موقتی باشند. این نوع از ریزش موها میتوانند ناشی از موارد زیر باشند:
- سایر بیماریها
- استرس
- درمان سرطان
- کاهش وزن
- کمبود آهن
- آسیب عاطفی
- کمبود پروتئین (در طول رژیم سخت)
- تغییرات هورمونی مانند افرادی که در دوران حاملگی، بلوغ و یائسگی به سر میبرند
- بیماری تیروئید
نحوه دسته بندی انواع ریزش مو
راههای مختلفی برای طبقه بندی ریزش مو وجود دارد. ابتدا باید پوست سر بررسی گردد تا تعیین شود که آیا علت ریزش مو آسیب فیزیکی و از دست دادن فولیکولهای مو (اسکار آلوپسی) است یا خیر. اگر پوست سر به صورت کاملاً طبیعی همراه با مقدار زیادی فولیکول موی خالی ظاهر شود، این حالت ریزش موی بدون اسکار نامیده میشود. اما فولیکولهای مو در نوع ریزش موی اسکار آلوپسی به طور دائم در حال آسیب دیدن هستند. ریزش موی بدون اسکار نیز ممکن است در شرایطی رخ دهد که آسیب فیزیکی یا شیمیایی به بدنه موها آسیب برسانند. گاهی اوقات لازم است که بیوپسی از پوست سر انجام شود تا این شرایط تشخیص داده شوند.
حتما بخوانید: کاشت مو به روش FUT
انواع ریزش مو
ریزش موی تکهای (پچ)
- آلوپسی آرئاتا: یک بیماری شایع است. آلوپسی آرئاتا معمولاً به صورت یک دایرهٔ تک به اندازه یک چهارم دایره از پوست پهن کاملاً صاف ظاهر میشود. این تکهها معمولاً بدون درمان ظرف مدت ۳ تا ۶ ماه دوباره رشد میکنند. گاهی اوقات موهای سفید به طور موقت رشد میکنند و سپس رنگ آنها تیره میشود. شکل گستردهتر این نوع ریزش مو آلوپسی توتالیس نامیده میشود، که در آن تمام پوست سر طاس میشود. مهم است که تأکید کنیم که بیماران مبتلا به ریزش موی موضعی عموماً در سراسر سر پوست موهایشان را از دست نمیدهند. آلوپسی آرئاتا میتواند در قسمتهای دیگر بدن نیز رخ دهد. آلوپسی آرئاتا یک بیماری خود ایمنی است که در آن بدن به فولیکولهای موی خود حمله میکند. با این حال، اکثر بیماران مشکلات سیستمیک نداشته و نیازی به آزمایشهای پزشکی نیز ندارند. در حالی که علت آلوپسی آرئاتا اغلب استرس تلقی میشود، در حقیقت، ممکن است این حالت برعکس باشد، به این معنا که آلوپسی آرئاتا ممکن است باعث ایجاد استرس شود. درمان به صورت تزریق مقدار کمی از آستروئید مانند تریامسینولون به تکههای آسیب دیده برای تحریک رشد مو است. اگر چه تزریق موضعی ممکن است برای مناطق بزرگ عملی نباشد، اغلب این درمان بسیار مؤثر است و کمک میکند تا موها زودتر رشد کنند. استروئیدهای خوراکی، داروهای سرکوب کنندهٔ ایمنی، درمان با نور ماوراء بنفش
- آلوپسی کششی: این نوع ریزش مو به صورت ناحیه موضعی یا کوچکی است که ناشی از کشش تکراری یا مداوم ریشه مو است. بافتهای محکم و دم اسبی کردن موها میتوانند موجب ایجاد کشش سخت روی موها و در نتیجه ریزش آنها گردند. اگر این اتفاق می افتد، بهتر است مدل مویی را انتخاب کنید که تنش کمتری به مو وارد کند. هر چه زودتر مدل موی خود را عوض کنید، بهتر میتوانید از آسیب دائمی جلوگیری نمایید.
- تریکوتیلومانیا: این حالت به عادت فرد در کشیدن یا چرخاندن موهای خود اشاره میکند. پوست سر و مژه اغلب در این نوع ریزش مو تحت تأثیر قرار میگیرند. بر خلاف تکههای آلوپسی آرئاتا که کاملاً صاف هستند، تکههای مو در تریکوتیلومانیا موهای شکسته شده را نشان میدهند. درمان اغلب به طور کامل رفتاری است. فرد باید به این نوع رفتار توجه داشته باشد و سپس آگاهانه آن را متوقف کند. موارد شدید یا مقاوم ممکن است نیاز به مشاوره با یک درمانگر یا روانشناس یا درمان پزشکی با یک روانپزشک جهت از بین بردن استرس داشته باشند. مشخصش شده است که استفاده از داروهای ضد افسردگی یا ضد اضطراب به درمان این بیماری کمک کردهاند.
- تینئا کپیتالیس: یک اصطلاح پزشکی برای عفونت قارچی است و کپیتالیس به معنای سر است. تینئا کپیتالیس عفونت قارچی پوست سر است که بیشتر کودکان مدرسهای را درگیر مینماید. این وضعیت در بزرگسالان سالم نادر است. لکههای طاس معمولاً موهای شکسته را نشان میدهند و با درماتیت همراه میشوند. داروهای ضد قارچ خوراکی میتوانند به ریشههای مو نفوذ و عفونت را درمان کنند، پس از درمان مو رشد میکند. کلاه و شانهها و برس هایی که به صورت مشترک استفاده میشوند، ممکن است این بیماری را انتقال دهند.
ریزش موی پراکنده
ریزش موی پراکنده به صورت نازک شدن کلی موها بدون نقاط طاسی یا الگوی ریزش مو است. در حالی که این نوع از ریزش مو ممکن است برای دیگران قابل توجه نباشد، اغلب فرد احساس میکند که موی او به اندازهٔ کافی ضخیم یا به اندازهٔ قبل پر نیست. عوارض رایج در این نوع ریزش مو عبارت است از:
- تلوژن افلوویوم (ریزش سریع موها پس از زایمان، تب و یا کاهش ناگهانی وزن)
- ریزش موی آندروژنتیک یا آندروژنی (طاسی مردانه، طاسی با الگوی زنانه)
برخی از علل شایع ریزش موی ناگهانی عبارتند از:
- الگوی آلوپسی
- آلوپسی ناشی از مصرف دارو
- سوء تغذیه پروتئینی
- آلوپسی ناشی از بیماری سیستمیک
حتما بخوانید: کاشت مو به روش FUE
درمان ریزش مو
درمان ریزش مو با روشهای جراحی مانند کاشت مو
بهترین روشهای کاشت مو که امروزه در سرتاسر دنیا مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از:
FUE (استخراج واحد فولیکولی)
در کاشت مو به روش FUE (fit) هر واحد فولیکولی به صورت جداگانه مستقیماً از پوست سر و بدون جدا کردن قسمتی از بافت برداشته میشود. فولیکولهای مو به صورت اتفاقی برداشته میشوند و نتیجه آن تراکم کمتر در ناحیه اهدا کننده است که بسیاری معتقدند حتی قابل توجه نیست.
FUT (کاشت موی واحد فولیکولار)
روش FUT شامل برداشتن یک نوار کوچک از بافت پشت سر است که از آن فولیکولهای موی اهدا کننده برداشته میشوند. فولیکولهای مو توسط یک تیم مجرب متخصص در کلینیک از نوار خارج میشوند و به صورت جداگانه به مناطق دریافت کننده پیوند میخورند. در اغلب موارد و به خصوص در موارد ریزش موی پیشرفته، FUT روش ترجیحی است زیرا اجازه میدهد تا پزشک به طور کامل از منطقه پوست سر استفاده کند تا نتایج را با انتظارات بیمار مطابقت دهد. FUT معمولاً به پزشک اجازه میدهد تا بیشترین تعداد پیوند را در یک جلسه انجام دهد.
درمان خانگی و گیاهی (طب سنتی) برای ریزش مو
درمان ریزش مو با حنا
حنا و روغن حنا از جمله مواد گیاهی است که میتواند در تقویت مو بسیار مؤثر باشد. برگهای این گیاه خنک و تقویتکننده مو و پوست است. حنا ریشه مو را سفت میکند. روش استفاده از حنا به صورت موضعی است البته هنگام استفاده از حنا باید به جنس مو توجه شود چون ممکن است این ماده گیاهی مو را خشک کند. برای جلوگیری از خشکی مو میتوان آن را با مواد دیگری مانند روغن بنفشه و روغن بادام یا روغن زیتون مخلوط کرد. بسته بهشدت و ضعف و خشکی و چربی مو میتوان حنا را هفتهای یک تا دو بار استفاده کرد.
ماساژ
ماساژ سر در حمام جریان خون را به پوست سر بهبود میبخشد. این به معنای به وجود آمدن محیطی بهتر برای رشد مو است و همچنین به نفوذ شامپوی دارویی که شما از آن استفاده میکنید کمک میکند.
درمان دارویی ریزش مو
ماینوکسیدیل
ماینوکسیدیل یک مایع یا فوم قابل تهیه از داروخانه و بدون نیاز به نسخه پزشک است که دو بار در روز برای رشد مو و جلوگیری از ریزش بیشتر مو باید روس سر مالیده شود. این دارو میتواند هم در مردان و هم زنان استفاده شود. با استفاده از این درمان، رشد مو، کاهش میزان ریزش موی سر یا هر دو در برخی افراد رخ میدهد. افزایش اثرات طی ۱۶ هفته مشاهده میشود و شما باید برای حفظ اثرات دارو به استفاده از آن ادامه دهید.
درمان ریزش مو با انواع ویتامینها از جمله ویتامین d
یک مولتی ویتامین مناسب روزانه حاوی روی، ویتامین ب، فولات، آهن و کلسیم، یک انتخاب منطقی است، اگر چه هیچ شواهدی وجود ندارد که ویتامینها برای بهبود آلوپسی مفید باشد. ویتامین D ممکن است تا حدودی مفید و ارزشمند باشد. کمبود ویتامین و مواد معدنی خاص مثل آهن یا ویتامین B12 ممکن است با آزمایش خون تشخیص داده شود و درمان گردد. چندین ویتامین، از جمله بیوتین، موجب تحریک رشد مو میشوند اما مطالعات علمی مشخصی برای بسیاری از این ادعاها وجود ندارد. در حالی که مصرف بیوتین و سایر مکملهای موجود برای مو، پوست و ناخنها احتمالاً وضعیت را بدتر نمیکند، اما ممکن است لزوماً به این وضعیت کمک نکنند. بنابراین، آگهیهای مکملهای ضد ریزش مو بایستی با احتیاط خوانده و سپس از آنها استفاده شود. تنها شواهدی وجود دارند که نشان میدهند سیر، آب پیاز، پالم، روغن نارگیل، روغن گل پامچال، سرکه سیب، کراتین و روغن دانه کدو برای ریزش مو مفید هستند.
درمان ریزش مو با لیزر
درمان با لیزر التهاب فولیکولها را کاهش میدهد. التهاب فولیکولها از بازسازی آنها جلوگیری میکند.
درمان ریزش موی سر با تزریق
تزریق کورتیزون به طور مستقیم به پوست سر از فعالیت هورمونی که سبب نازک شدن مو میشود، جلوگیری مینماید.
در ادامه بخوانید: تعیین بهترین زمان و سن کاشت مو