انواع روش های کاشت مو شامل:FIT،FUT،BHT،SUT
کاشت مو یکی از روشهای جراحی زیبایی برای بازیابی، جایگزین کردن، و بهبود وضعیت موهای ریخته است. این روش تحت عنوان فرایند انتقال بافتهای بدن بیمار به نقاط مورد نظر انجام میشود. جراح پلاستیک و تیم پزشکی او در اجرای این روش، بهبود وضعیت بیمار، و ایجاد نتایج دلخواه نقش مهمی را ایفا خواهند کرد.
حتما بخوانید:
عوارض ریزش موی سکه ای و درمان قطعی آن
درمان و رفع ریزش موی شدید ونازک شدن آن
سوالات رایج در مورد کاشت مو به روش fue
انواع روشهای کاشت مو
انواع روشهای کاشت موی سر عبارتند از:
جراحی نوار واحد فولیکولی (FUSS)
در جراحی نوار واحد فولیکولی، جراح یک نوار ۶ تا ۱۰ اینچی را از پوست پشت سر جدا میکند. پس نوار را کنار میگذارد و موضع را بخیه میزند. این ناحیه فورا توسط موهای آن قسمت پنهان میشوند. در مرحله بعد، تیم جراحی، نوار به دست آمده را به ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ گرافت کوچک تقسیم میکنند تا برای مرحله بعد آماده شود. تعداد و نوع گرافتهایی که دریافت میکنید به نوع مو، کیفیت آن، رنگ و اندازه موضعی که قرار است پیوند مو در آنجا انجام شود، بستگی دارد.
برداشت واحد فولیکولی (FUE) (FIT)
اگر قصد دارید از روش برداشت واحد فولیکولی استفاده کنید، تیم جراحی موهای پشت سر شما را میزند. سپس پزشک فولیکولهای موی این ناحیه را به صورت تکی جدا میکند. نقاطی که در پی برداشت واحدهای فولیکولی ایجاد شده است توسط موهای شما پوشانده میشود. پس از اتمام این مرحله، مراحل بعدی درمان شبیه روش فوق است. پس از آنکه گرافتها آماده شدند، جراح محل دریافت کننده مو را تمیز و بیحس میکند، و به کمک سوزن یا چاقوی جراحی سوراخهای کوچکی را در این قسمت ایجاد میکند و با ظرافت تمام هر یک از گرافتها در یکی از سوراخها قرار میدهد. احتمالا جراح از سایر اعضای تیم پزشکی برای کاشت گرافتهای مو کمک میگیرد. زمان انجام کار براساس اندازه محلی که قرار است فرایند پیوند در آن قسمت انجام شود، حدود ۴ تا ۸ ساعت طول میکشد. در صورتی که فرایند ریزش مو ادامه یابد یا آنکه قصد داشته باشید از داشتن موهای پر پشت تر لذت ببرید، به یک جراحی دیگر نیاز خواهید داشت.
جراحی پیوند مو به روش گرافتهای چند واحدی
گرافتهای چند واحدی طبیعیترین ظاهر ممکن را به بیمارانی که از ریزش مو رنج میبرند، میبخشد و مهمتر از همه آنکه جراح میتواند در این روش بیشترین تراکم مورد نظر را پیوند بدهد که این مساله در مقایسه با روش برداشت واحد فولیکولی و روش پیوند واحد فولیکولی یک موفقیت بزرگ محسوب میشود. تعداد موهای پیوند شده در این روش نسبت به سایر روشها بسیار زیاد است. این نکته بدین معنا است که برای دستیابی به ظاهر مورد نظر بیمار از تعداد جلسات مراجعه و تعداد جراحیهای لازم کاسته میشود. از فناوریهای جراحی پیوند مو، و انواع روشهای گروه بندی مو در اندازههای مختلف، که گرافت نامیده میشوند. برای دستیابی به نتیجه مورد نظر استفاده میشود. در گرافت برداری چند واحدی، فرایند انتقال مو به شیوهای کاملا طبیعی انجام میشود. از گروه بندی گرافتهای مو برای ایجاد خط واقعی مو و مطابق با سن بیمار و خواستههای واقع گرایانه اول استفاده میشود. تراکم و کیفیت آن در ناحیه دهنده، بافت و پیچ و تابهای محدود کننده موضع، تفاوت بین رنگ مو و پوست سر از مواردی است که باعث محدود شدن این فرایند میشود. گرافتهای مو درون سوراخهای ایجاد شده قرار داده میشوند، این سوراخها به گونهای طراحی شدهاند که می۲توانند تراکم موهای باقی مانده را بهبود ببخشند، خط مو را پائین تر بیاورند و نقاط تاس و کم مو را پر کنند. هیچ روشی برای پیوند مو وجود ندارد که بتواند نتایجی همانند نتایج به دست آمده از روش گرافتهای چند واحدی در مردان و زنان ارائه کند.
ترکیب روش برداشت واحد فولیکولی و پیوند واحد فولیکولی
میتوان از ترکیب روش برداشت واحد فولیکولی و پیوند واحد فولیکولی برای کاشت مو استفاده کرد. از این روش در بیمارانی که دچار تاسی گسترده هستند استفاده میشود. در این روش، به صورت همزمان از روش برداشت واحد فولیکولی و روش پیوند واحد فولیکولی استفاده میشود و در مقایسه با سایر روشهای کاشت مو، میتوان گرافتهای بیشتری را روی پوست سر پیوند داد. این روش در یک جلسه و تحت بیحسی موضعی انجام میشود، پس از اتمام مراحل درمان هیچ گونه بافت اسکار در پشت سر ایجاد نخواهد شد.
کاشت مو به روش (BHT)
به معنی انتقال مو از بدن به سر می باشد، در این روش کاشت، مو از نواحی مختلف بدن مانند سینه، کتف ها، پشت، ران ها و غیره برداشته شده و در قسمتهای کم پشت سر کاشته میشود، از آنجا که جنس موهای بدن با موهای سر کمی متفاوت است معمولا این روش کاشت به تنهایی و به عنوان گزینه اول پیشنهاد نمی شود. کاشت مو به روش BHT برای کسانی توصیه می شود که بانک مو کافی در قسمت پشت سر و بالای گردن ندارند و ناچارا پزشک مجبور به انتقال مو از بدن می باشد.
کاشت مو به روش (SUT)
در روش کاشت SUT پیاز مو به صورت دستی برداشت و کاشت نمی شود بلکه به وسیله پانچ لیزری از محل اهدا کننده که معمولا پشت سر می باشد جدا شده و سپس فریز می گردد و در نهایت به نواحی کم مو و طاس انتقال می یابد، به دلیل فریز شدن فولیکولهای مو تا زمان کاشت از تخریب آنها جلوگیری می شود. در روش SUT با توجه به وجود پانچ لیزری و سیستم فریز درصد بسیار کمی از ریشه موها حین برداشت و کاشت از بین میروند، طبق برخی از آمار میزان هدر رفتن فولیکولهای مو به کمتر از ۱% در این روش میرسد. در روش SUT متقاضی بیهوش نمی شود بلکه صرفا از بی حسی موضعی استفاده می گردد. جراحی و برداشت لایه های پوستی نیز در این روش صورت نمیگیرد. این روش تقریبا مانند روش FIT است.
حتما بخوانید: درمان ریزش موی شدید در زنان بدون نیاز به جراحی
روش کاشت مو
برداشت واحد فولیکولی یک جراحی کوچک است که تحت بیحسی موضعی انجام میشود که شما کاملا هوشیار هستید و میتوانید با جراح صحبت کنید. داروی بیحسی موضعی به درون محل دهنده مو تزریق میشود ( تزریق دارو با کمی سوزش همراه است که کاملا قابل تحمل است و موضع فورا بیحسی میشود ) سپس جراح شروع به برداشتن تعداد موهای مورد نظر میکند. موهای مورد نظر با دقت تمام و به صورت الگوی پراکنده برداشته میشوند تا کاهش تراکم موهای آن قسمت چندان مشهود نباشد. پس جراح قسمتهای بی موی سر را بیحس میکند و تعداد بسیار زیادی برش بسیار ریز در این قسمت ایجاد میکند. پس از این مرحله به تدریج گرافتها را درون برشها قرار میدهد. پس از گذشت ۳ تا ۴ ساعت که تاثیر داروهای بیحسی از بین میرود، پوست کمی دردناک است که ظرف چند ساعت به سرعت تسکین مییابد. گاهی اوقات تورم خبری در این قسمت ایجاد میشود و به طور کامل از بین میرود. تا چند روز محل پیوند مو کمی قرمزتر از حالت عادی خواهد بود اما این وضعیت طی چند روز به طور کامل بهبود مییابد. طی مدت دو هفته پس از کاشت مو، موهای ریز پیوند شده شروع به ریزش میکنند، این امر کاملا طبیعی است و به علت شوک گرمایی رخ میدهد. سپس موها به طور طبیعی از ریشه مو شروع به رشد میکنند، این فرایند تقریبا سه ماه طول میکشد و موهای پیوند شده کاملا شبیه موهای طبیعی شما خواهند بود و ظاهری طبیعی خواهند داشت.
قبل از انجام کاشت مو
برای آنکه جراح بتواند مراقبتهای پزشکی با کیفیت بالا را به شما ارائه دهد، رعایت موارد زیر در انواع روشهای کاشت موی طبیعی اهمیت بسیار زیادی دارد:
- در صورتی که سن شما زیر ۴۵ سال است، از شما میخواهیم که دو هفته قبل از تاریخ تعیین شده برای شروع درمان، تست نوار قلب انجام دهید.
- دو هفته قبل از تاریخ تعیین شده برای درمان مصرف آسپرین یا سایر داروهای ضد التهاب را قطع کنید زیرا باعث افزایش خونریزی میشوند.
- دو هفته قبل از درمان از مصرف مولتی ویتامینها مانند ویتامین E و B و هر گونه مکملهای غذایی و محصولات گیاهی خودداری کنید زیرا باعث افزایش خونریزی میشوند.
- یک هفته قبل از درمان مصرف ماینوکسیدل را قطع کنید. ماینوکسیدیل یکی از داروهایی است که برای درمان ریزش مو مورد استفاده قرار میگیرد.
- صبح روز مراجعه به کلینیک دوش بگیرید و به طور کامل سر خود را شامپوی معمولی بشوئید. پس از شستشو و آبکشی، موهای خود را با حوله کاملا خشک نمائید، به هیچ وجه از اسپری یا ژل استفاده نکنید. اگر از موی مخصوص استفاده میکنید قبل از دوش گرفتن آن را در بیاورید و دیگر آن را روی سر خود قرار ندهید.
- سعی کنید صبحانه سبک بخورید و از خوردن قهوه یا سایر نوشیدنیهای کافئین دار خودداری کنید.
- صبح روز عمل لباس راحت بپوشید میتوانید از لباسی که در قسمت گردن گشاد است استفاده کنید تا از دست زدن به سر پس از اتمام کار جراح و پوشیدن لباس، اجتناب گردد و مشکلی پیش نیاید.
پس از کاشت مو چه اتفاقی رخ میدهد؟
پس از اتمام فرایند کاشت مو میتوانید به تدریج شاهد نتایج مورد نظر باشید رعایت نکاتی که پزشک به شما گوشزد میکند مهمترین نکات در کاشت مو محسوب میشود.
- پس از اتمام کاشت مو، جراح به شما داروهایی مانند استروئید ( ضد التهاب )، داروی مسکن، و آنتی بیوتیک ( ضد عفونت ) میدهد. پس اطلاعات لازم در خصوص زمان و نحوه مصرف آنها را در اختیار شما قرار میدهد. پس اطلاعات لازم در خصوص زمان و نحوه مصرف آنها را در اختیار شما قرار میدهد.
- برداشت واحد فولیکولی یک روش کم تهاجم برای کاشت مو است، با این حال باید انتظار قرمز شدن پوست را در محل برداشت فولیکول و پیوند آن داشته باشید. قرمزی پوست براساس جنس پوست و شرایط بدنی شما، ظرف مدت چند روز بهبود مییابد.
- معمولا پس از کاشت مو هیچ گونه دردی را احساس نمیکنید، اما باید از لمس کردن موضع و عرق کردن بیش ار حد اجتناب کنید. به این ترتیب پیشنهاد میکنیم که تا دو روز پس از کاشت مو در منزل استراحت کنید. طبق دستور پزشک موهای خود را بشوئید و از نکاتی که پزشک در خصوص استفاده از شامپو در دو هفته اول پس از درمان گوشزد میکند، پیروی کنید تا فرایند بهبود تسریع شود.
حتما بخوانید: نحوه مراقبت از زخم ها بعد از کاشت مو به روش FIT
کاشت مو توسط لیزر چیست؟
قبل از هر کاری باید مفهوم کاشت مو توسط لیزر را توضیح دهیم. نقش فعلی لیزر در کاشت مو، ایجاد سوراخهای مورد نیاز برای قرار دادن گرافت درون پوست است. در کاشت مو به کمک لیزر هزاران فاکتوری که در موفقیت کار نقش دارند در نظر گرفته نمیشوند. از آنجایی که از لیزر در بخشهای اصلی کاشت مو مانند برداشت فولیکول، تقسیم گرافت و قرار دادن آنها درون پوست استفاده میشود، باید عبارت کاشت مو توسط لیزر را با عبارت ایجاد سوراخهای مورد نیاز برای پیوند توسط لیزر تعویض کرد تا بتوان نقش اصلی لیزر را در کاشت مو درک کرد.
آیا این روش با درد همراه است؟
این ادعا که کاشت مو با لیزر یک روش بی درد است. گمراه کننده میباشد. در حال حاضر از لیزر الترا یا سوپر ضربهای CO2 استفاده میشود. این لیزرها بر خلاف لیزرهایی که با فوتوترمولیز انتخابی کار میکنند. با کمک نیروی بخار به سوراخ کردن بافت میپردازند. از آنجایی که ضربه این لیزرهای جدید بسیار کوتاه است. گرمای کمی به پوست منتقل میشود و در نتیجه آسیب دیدگی بافتهای مجاور کمتر است. بافتهایی که توسط لیزر هدف قرار داده میشوند به صورت تصادفی تخریب میشوند. به همین دلیل انجام این کار بدون بیحسی کردن کامل پوست قبل از شروع درمان، بسیار دردناک است. به این ترتیب، لیزر یک روش بدون درد محسوب نمیشود. بنابراین جراح قبل از شروع کار و کاشت مو پوست بیمار را بیحس میکند تا دچار درد و ناراحتی نشود.
مشکلات مربوط به هموستاز
آثار بند آوردن خون در لیزر با گاز دی اکسید کربن در هنگام درمان به خوبی مشاهده میشود، با این حال فشار دادن پوست و استفاده از اپی نفرین میتواند به قطع شدن خونریزی کمک کند، بنابراین جراح میتواند فرایند ایجاد سوراخ در پوست و قرار دادن گرافتها درون آن را بدون خونریزی انجام دهد. در گذشته مشکلاتی در محل گیرنده مو به لحاظ سوراخهای ایجاد شده به طول ۶ – ۲ میلی متر یا قطر ۵/۱ تا ۵ میلی متر ایجاد میشد، که اختلالاتی را در جریان خون این موضع به وجود میآورد و در نتیجه شانس زنده مانده گرافتها کاهش مییافت. استفاده از لیزر به رفع این مشکل کمک کرده است. رشد نامناسب گرافتهای پیوند شده در روشهای قدیمی اهمیت حفظ عروقی در محل پیوند را یادآوری کرد، بنابراین نباید در جراحی با لیزر، به ویژه در مواردی که از تجهیزات ساده استفاده میشود، این نکته بسیار حیاتی را فراموش کرد.
پیوستگی بافت همبند
یکی دیگر از مشکلاتی که در پی استفاده از لیزر ایجاد میشود، تخریب کلاژن پوست و بافتهای ارتجاعی آن است. این مساله بر بافتهای ناحیه گیرنده تاثیر میگذارد و باعث کاهش خاصیت ارتجاعی پوست میشود، در نتیجه میزان ریزش گرافتهای پیوند شده افزایش مییابد. یکی از سوالاتی که در خصوص درمان با لیزر مطرح میشود به مساله رشد گرافتهای پیوند شده مربوط است. محققان در تحقیقی که در این خصوص انجام دادهاند به این نتیجه رسیدند که محل لیزر بیشتر مستعد مرگ بافت و تشکیل اسکار تا سه روز پس از جراحی هستند همچنین احتمال پیدایش پیش از حد بافتهای همبند در این نقاط تا سه ماه پس از جراحی وجود دارد.