کاربرد روش ترمیم مو پی آر پی (prp)
جراحی ترمیم مو عموما به عنوان تنها راه حل دائمی برای طاسی الگوی زنانه و مردانه شناخته میشود. اما هر فردی برای انجام این عمل جراحی آمادگی یا تمایل ندارد، حتی اگر از ریزش موهایشان ناراحت باشند. گزینه جدیدتر که به درمان پلاسمای غنی از پلاکت شناخته میشود، میتواند راه حلی برای ریزش مو به افرادی که نمیخواهند کاشت مو انجام دهند یا برای افرادی که به دلایل دیگری دچار ریزش مو هستند، ارائه دهد. پلاسمای غنی از پلاکت، یا PRP، از خون خود شخص گرفته میشود. پلاکتها در روند بهبود زخم نقش مهمی ایفا میکنند، زیرا به بستن خونی کمک میکنند. تصور میشود که PRP هنگام تزریق به نواحی طاس پوست سر، میتواند رشد مو را با سرعت بخشیدن به بهبود زخم تحریک کند. PRP همچنین شامل عوامل رشد مختلفی است، که میتواند رشد مو را نیز افزایش دهد.
سلول درمانی با پی آر پی چیست؟
درمان PRP در حال حاضر در برخی از فرآیندهای کاشت مو مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این روش تحریک فولیکولهای موی کاشته شده و تغییر آنها را به مرحله رشد فعال است. این فرآیند یک روش منحصر به فرد استفاده از منابع بدن خود شما برای ترغیب روند بهبودی در بافت نرم است. پلاسما غنی از پلاکت غلیظ با استفاده از سیستم سانتریفیوژ ویژه خون خود بیمار تهیه میشود. به همین دلیل است که PRP درمان موثری برای بهبود زخمهای بعد از عمل است و باعث رشد مو و ضخامت مو پس از کاشت مو میشود.
مزایای درمان ریزش مو با روش prp
ایمنی
درمان PRP از سلولهای بدن خود شما استفاده میکند. هیچ خطری برای پس زنی یا واکنش آلرژیک وجود ندارد.
ناراحتی جزیی
از آن جا که درمان PRP شامل جراحی نیست، باید همانند انجام آزمایش خون در مراجعه معمول به پزشک، فقط ناراحتی جزئی داشته باشید.
راحتی
درمان مو با پی آر پی نیازمند هیچ دوره نقاحت یا بهبودی نیست. شما میتوانید بلافاصله پس از عمل رانندگی کنید و به فعالیتهای عادی خود بازگردید.
موثر
این گزینه برای بسیاری از بیماران موثر است. ممکن است حدود سه ماه پس از عمل نتایج خود را مشاهده کنید، اگرچه ممکن است اثرات کامل تا حدود یک سال مشخص نباشد.
متنوع
این درمان برای جایگزینی موهای صورت و همچنین موهای روی پوست سر توصیه میشود.
حتما بخوانید: ترمیم مو
درمان پی آر پی چگونه میتواند در فرآیندهای کاشت مو استفاده شود؟
درمان PRP نمیتواند در خارج از پوست بیمار به صورت یک لوسیون یا کرم استفاده شود. زخمهای کوچک که بعد از فرآیند کاشت مو باقی میمانند و کمتر از ۱ میلی متر هستند، کانالهای ایده آلی برای استفاده از پلاکت غنی از پلاکت و فاکتور رشد هستند که از خون خود بیمار تهیه میشود. ویژگیهای اصلی کاشت مو به روش prp عبارتند از:
- فولیکولهای موی استخراج شده در حالی که منتظر کاشت هستند، درون پلاسما قرار میگیرند. این امر به طور قابل ملاحظهای باعث افزایش قابلیت بقا و بهبود رشد در آینده میشود.
- در طول آماده سازی پلاسمای غنی از پلاکت، یک فرآیند ویژه (زوال القا شده پلاکت) برای افزایش فاکتورهای رشد در محلول نهایی استفاده میشود.
فرآیند درمان پی آر پی
کاشت مو به روش prp در طول جلسه کاشت انجام میشود. در این زمان، قبل از بهبودی پوست سر، محلول پی آر پی بیشترین تاثیر را در زمان بهبودی دارد. قبل از هر فرآیندی، مقدار کمی از خون بیمار گرفته میشود. سپس این خون بر اساس یک روش خاص توسعه یافته، نسبت بندی و سانتریفیوژ میشود. کسرهای خاص که غنی از پلاکت و عوامل رشد هستند، از هم جدا میشوند. پس از آن محلول روی قسمتهایی از سر بیمار که دارای مو هستند پخش میشود. در طول تمام مراحل، باید بر شرایط به شدت ضد عفونی شده نظارت شود. در درمان PRP هیچ آسیب اضافی ایجاد نمیشود.
تفاوت بین درمان پی آر پی و درمان سلول بنیادی چیست؟
هیچ تفاوتی ندارند، فقط نام روش خاص آنها فرق دارد.
نتایج درمان پی آر پی در ترکیب با کاشت مو به روش FUE
درمان پی آر پی اولین بار بیشتر از ۸ سال پیش استفاده شد. نتایج حاصل از درمان PRP در بیماران تحت کاشت مو به روش استخراج واحد فولیکولار، هم در طی فرآیند و هم پیش از تزریق محلول PRP به پوست سر بیمار قبل از عمل، نشان دهنده افزایش میزان رشد موهای پیوند شده و همچنین افزایش قابل توجه در ضخامت مو میباشد. نتایج به دست آمده از لحاظ آماری با گروه شاهد بیمارانی که پیوند مو بدون استفاده از PRP انجام دادهاند، مقایسه شد. همچنین شواهدی از بازیابی مو در بیماران مبتلا به آلوپسی آره آتا (AA) وجود دارد.
درمان پی آر پی برای بیماران مبتلا به آلوپسی آره آتا
آلوپسی آره آتا، بیماری است که در آن سیستم ایمنی بدن انسان به فولیکولهای موی خود حمله میکند، گاهی اوقات درمان آن مشکل خواهد بود. این به این دلیل است که گزینههای درمانی که ما به طور معمول به آنها متکی هستیم متاسفانه برای همه برای همه مفید نیست. کسانی که به درمان پاسخ نمیدهند، ممكن است دچار تکههای طاسی روی سر شوند كه میتواند به تدریج بدتر شود و احتمال ریزش تمام موها، از جمله موهای بدن، را نیز به همراه دارد. علاوه بر این، پیشرفت بیماری تا حدودی غیر قابل پیش بینی است، زیرا ممکن است هر ریزش مویی خود به خود و بدون هیچ گونه درمانی دوباره شروع به رشد کند. یکی از موثرترین روشها برای درمان ریزش مو در این بیمارن روش پی آر پی میباشد.
مشخصههای درمان پی آر پی
برای این که درمان پلاسمای غنی از پلاکت اثر دلخواه را داشته باشد، باید یک غلظت مشخص پلاکت در یک واحد پلاسمای خون سانتریفیوژ شده به دست آید. تنها پلاسمای دارای سطوح فوق العاده بالای غلظت پلاکت سبب شکل گیری مجدد عروق خونی در فولیکولهای مو میشود و فرایندهای فیزیولوژیکی در گرافتهای کاشته شده مو را تحریک مینماید. پلاسمای غنی از پلاکت شامل هفت فاکتور رشد پلاکت، و همچنین پپتیدهای ضد باکتری، کاتچول آمینها، سروتونین و سه پروتئین مهم است که به طور قابل توجهی بر روند بازسازی اثر می گذارد. به استثنای اثر مثبت و تحریک کننده بازسازی، درمان PRP همچنین عملکرد غدد چربی در فولیکولهای مو را طبیعی میکند. درمان PRP همچنین دارای اثرات ضد میکروبی، ضد التهابی و ضد قارچی است.
حتما بخوانید: درمان ریزش مو
عوارض ترمیم مو به روش prp
از آنجا که PRP از خون خود شما استفاده میکند، نباید واکنشی به آن داشته باشید. کاشت مو به روش prp بدون عوارض جانبی ناخواسته، تأثیر مثبتی بر ریزش موی مردان و زنان دارد. هنگام تزریق، ممکن است درد کم، درد و خونریزی و قرمزی جزیی در محل تزریق داشته باشید. بیماران اغلب احساس گرفتگی یا تنگی در پوست سر خود بلافاصله پس از تزریق را بیان میکنند، که میتواند تا حدود ۱ روز طول بکشد.
چه کسانی نباید از درمان پی آر پی برای ریزش مو استفاده کنند
گرچه عوارض جانبی عمده در بیماران واجد شرایط یافت نشده است، اما همه برای درمان PRP مناسب نیستند. اگر سابقه مصرف شدید مواد مخدر یا سابقه سیگار کشیدن داشته باشید نباید کاشت مو به روش prp را انجام دهید. همچنین اگر هر یک از بیماریهای زیر در شما تشخیص داده شده است، ممکن است برای درمان PRP واجد شرایط نباشید:
- هیپوفیبرینوژنمیا
- سرطان
- سپسیس (مسمومیت عفونی)
- بیماری مزمن پوستی
- اختلال متابولیسمی
- اختلال سیستماتیک
- بی ثباتی همودینامیک
- بیماری مزمن کبدی
- سندرم اختلال عملکرد پلاکت
- عفونتهای حاد و مزمن
- ترومبوسیتوپنی
کاشت مو
چندین سال است که کاشت مو انجام میشود و طی دهه گذشته پیشرفت چشمگیری داشته است. مدت عمل کوتاه شده است، و تعداد گرافتهای انتقالی در یک جلسه به طور قابل توجهی افزایش یافته است. در نتیجه، در حال حاضر میتوان نتایج فوق العادهای با انتقال مقادیر بسیار از گرافتها در یک جلسه به دست آورد. مهمترین روشهایی که برای کاشت مو استفاده می شوند عبارتند از: fut و fue
FUT (انتقال واحد فولیکولی)
تقریبا یک دهه قبل، نواحی پوستی از پشت سر گرفته شدند، و به صورت دستی به گرافتهایی جدا شدند و سپس آنها را به ناحیه دریافت کننده انتقال دادند. این روش انتقال واحد فولیکولار (FUT) fut است، اگرچه این تعریف دقیق نیست. در این روش، یک اسکار خطی در ناحیه پشت سر باقی میماند، دوره بهبودی طولانی مدت میشود، و بیماران احساس درد، به ویژه در هنگام دراز کشیدن روی طرف اهداء کننده دارند. علاوه بر این، با استفاده از روش FUT، تقریبا ۱۰۰۰-۱۵۰۰ گرافت کاشت در یک جلسه قابل انجام است که برای نتایج رضایت بخش در اکثر بیماران کافی نیست. معایب اصلی روش FUT با استفاده گسترده از روش استخراج فولیکولار (FUE) در طی یک دهه گذشته برطرف شده است.
استخراج واحد فولیکولار (FUE)
با استفاده مکرر از روش FUE در حال حاضر، تقریبا هیچ یک از بیماران روش FUT را برای کاشت مو انجام میدهند. به طور خاص، استفاده از یک میکروموتور برای استخراج گرافت در ۵-۶ سال گذشته باعث پیشرفت در کاشت مو شده است. قبل از استفاده از میکروموتور، گرافتها فقط توسط روشهای دستی استخراج میشدند. تقریبا ۲۰۰۰ گرافت میتواند با روش دستی و طی ۳-۴ ساعت استخراج شود و استخراج گرافتهای بیشتر از این تعداد برای اپراتورها دشوار است. با استفاده گسترده از روش میکروموتور، تعداد گرافتهای کاشت شده در ۱ ساعت تا ۵۰۰۰-۶۰۰۰ افزایش یافته است. روش میکروموتور، استفاده از کاشت مو را برای اپراتورها بسیار آسان کرده است. سن ایده آل برای کاشت مو ۳۰-۳۵ سال است. با این وجود، در بیماران دچار ریزش مو در سنین جوانی، روشهای متمرکز بر کاشت مو میتواند قبل از بروز کامل طاسی انجام شود. توجه داشته باشید که اصلا لازم نیست به طاسی کامل برسید، زیرا افراد تمایل ندارند تغییرات اساسی در چهره خود داشته باشند. کاشت موهای جلو، در مردان جوان، به ویژه در محدوده ۲۵-۲۰ سالگی، از لحاظ روانشناسی برای بیمار بسیار مهم است. اگر موهای باقی مانده در سالهای آینده از دست برود، کاشت را میتوان در جلسات دوم و سوم انجام داد. در این شرایط لازم نیست که برای مراحل پیشرفته صبر کنید. همچنین ذکر روش جراحی مفید است. برای گرفتن بهترین نتیجه بعد از کاشت مو بهتر است روشهای ترمیم مو استفاده شود که موجب رشد بیشتر موها بعد از کاشت میشود.